Typeplaten, Kenplaten, UL- en CE-markering

Typeplaatjes bestaan er in vele soorten en maten. Voor elke machine, apparatenbouwer en/of leverancier is het een must om de specifieke technische gegevens zichtbaar te maken. Voor een professionele uitstraling, service doeleinden en de verplichte certificering.

Met onze professionele printoplossingen is het laten maken door derden niet meer nodig. Met een 2 Sign & Safe typeplaten printer kunt u in eigen beheer op eenvoudige en professionele wijze duurzame typeplaatjes, apparatuur labels en overige object identificatie printen.

De printers worden standaard geleverd met:

 • Microsoft® gecertificeerde label software (of gebruik uw eigen applicatie)
 • Installatie met instructie
 • 3 jaar volledige garantie

Belangrijke toepassingen kunnen zijn:

CE-markering bij machines

Bij verhandeling of ingebruikstelling na 1 januari 1995 moet volledig aan de Machinerichtlijn 2006/42/EG worden voldaan voor alle nieuwe zelfstandig werkende machines, voor handel en/of eigen gebruik. Deze eis geldt ook voor tweedehandsmachines die worden ingevoerd van buiten de Europese Economische Ruimte* (EER), voor gewijzigde machines, met gevaren en risico`s die anders zijn dan het oorspronkelijke ontwerp en voor machines met een andere gebruiksbestemming.

Praktijksituatie:
U importeert machines uit Azië maar na uw modificatie staan op de originele typeplaten niet meer de juiste technische gegevens en veiligheidssymbolen die volgens de CE-richtlijnen in de EU verplicht zijn.

Gevolg:
Uw machines kunnen niet weg zolang dit niet geregeld is!

Oplossing:
Met een 2 Sign & Safe typeplaten printer kunt gemakkelijk uw gepersonaliseerde typeplaat met CE-markering ontwerpen en printen op hoogwaardige tapematerialen. Onze labelsoftware beschikt ook over alle NEN-7010 veiligheidssymbolen die in combinatie met uw specifieke instructie in de juiste taal gewoon met dezelfde printer gemaakt kunnen worden. Eenvoudig materiaal wisselen en printen maar!

Aanbevolen materiaal: PT700 Mat Alu & Semi Gloss Alu Polyester met hoge kleefkracht.

Bron: Bekijk deze pagina

CE-markering voor staalconstructies (EN-1090-1)

Praktijkvoorbeeld:
Vanaf 1 juli 2014 moeten alle onderdelen van een dragende staalconstructie voorzien zijn van CE-markering volgens de NEN-EN 1090 richtlijnen.

Gevolg:
Een bouwproduct mag namelijk niet meer in de handel worden gebracht zonder CE-markering als voor het product een geharmoniseerde Europese norm is gepubliceerd. Deze maatregel stelt hoge eisen aan de tracebility van constructiedelen.

Oplossing:
Deze tracebility eis verlangt dan ook een hoogwaardig label die krasvast is, zeer moeilijk te verwijderen, en jarenlang UV bestendig dient te zijn. U voldoet eenvoudig aan deze eisen door uw constructiedelen te voorzien van onze hightack polyester tapes (in witte of aluminium kleurige uitvoering) bedrukt met ons SR10 Resin inktlint.

Aanbevolen materiaal: PT700 Hightack Gloss Polyester wit of aluminium met extreme kleefkracht.

Meer informatie over NEN-EN 1090-1? Bekijk deze pagina

UL-markering bij export

Praktijksituatie:
U wilt industriële schakelkasten exporteren naar de V.S. maar hier geldt uw CE-keurmerk niet. Ze moeten voldoen aan de UL 508A richtlijn. Behalve dat uw schakelkast hier aan moeten voldoen wordt ook geëist dat het label UL-gecertificeerd moet zijn.

Gevolg:
Uw machines kunnen niet weg zolang dit niet geregeld is!

Oplossing:
Ontwerp uw gepersonaliseerde typeplaten en print deze op onze UL-gecertificeerde witte en aluminium polyester tapes.

Aanbevolen materiaal: UL-listed PT700 wit- of aluminium-kleurig polyester.

Bekijk ook eens de officiële UL website: Klik hier

Kenplaten voor Koel- en Koude-installaties

Praktijkvoorbeeld:
Een onderdeel van de PED-verplichte certificering is dat op alle uitgeleverde Koel- en koudesystemen verplicht een kenplaat wordt aangebracht waarop de technische specificaties en afvulgegevens vermeld worden en eventueel een instructiekaart wordt geplaatst.

Gevolg:
Indien u de installatie niet voorziet van een kenplaat is deze niet PED-gecertificeerd en bent u in overtreding.

Oplossing:
Met een 2 Sign & Safe labelprinter bedrukt u in enkele seconden alle installatiegegevens en uw logo op de krasvaste en UV-bestendige kenplaat. Tevens beschikt u over de mogelijkheid om uw kenplaat aan te vullen met een instructiekaart of deze apart te printen.

Aanbevolen materiaal: Duurzaam wit of semi-gloss aluminium polyester.

Extra informatie over PED-certificering vind u hier

Voorzie uw typeplaat van een 1D barcode of 2D QR-code

Praktijksituatie:
Servicemonteurs en engineers willen bij storingen en onderhoud graag snel inzicht hebben in de onderhoudsgegevens van de installatie.

Gevolg:
Handmatig gegevens zoeken en typen kost tijd en kan leiden tot fouten.

Oplossing:
Print op de typeplaat ook een unieke QR barcode mee zodat de engineer deze kan scannen met laptop of tablet en daarmee direct online verbinding maakt met de onderhoudssoftware. Deze barcodes zijn natuurlijk ook te printen als losse asset labels om bijvoorbeeld tijdens onderhoudstops snel alle machine en installatie onderdelen in beeld te krijgen. De ondergrond waar u de labels op aanbrengt kan zeer divers zijn en deze kritische labels moeten onder lastige omstandigheden blijven zitten. Wij adviseren daarom onze Hightack tapes met extreme kleefkracht te gebruiken.

Aanbevolen materiaal: HT700 Hightack Vinyl of PT700 Hightack Glossy Polyester met extreme kleefkracht.

Voorkom garantie fraude

Praktijkvoorbeeld:
U levert kostbare hardware met een bepaalde garantie periode. Gebruikers gaan binnen deze periode (bv door een storing) toch zelf wijzigingen of reparaties uitvoeren waarbij de apparatuur of machine beschadigd raakt. Er wordt door de gebruiker onterecht garantie geclaimd echter valt het door de fabrikant moeilijk te bewijzen dat de klant dit zelf veroorzaakt heeft.

Gevolg:
U geeft de uiteraard klant gelijk – want de klant is koning – maar er wordt onterecht aanspraak gemaakt op de garantie.

Oplossing:
Bij fraudegevoelige apparatuur en producten adviseren wij u te printen op onze VOID tape waarmee u alle belangrijke gegevens vastlegt in een fraudebestendig label.
Met dit label sealed u de toegang tot de apparatuur. Indien een gebruiker het label wilt verwijderen zal dit de tekst VOID achterlaten en is het label niet opnieuw bruikbaar. Het is dan duidelijk zichtbaar dat er met de apparatuur is geknoeid en u kunt bewijzen dat de garantieclaim niet geldig is.

Aanbevolen materiaal: PV500 Void Polyester

Resolabels – hét alternatief op gegraveerde resopal plaatjes

Praktijksituatie:
U heeft een project aangenomen en in het bestek wordt gesproken over resopal plaatjes. Het bestellen van deze plaatjes is vaak tijdrovend en kostbaar.

Gevolg:
U bent afhankelijk van de lange levertijden van uw leverancier en de hoge productiekosten bij kleinere aantallen.

Oplossing:
Onze resolabels zijn het perfecte alternatief en worden in de meeste gevallen als een gelijkwaardig product gezien.
Dit materiaal bestaat uit een 2mm hoogwaardige foam tape gecoat met een witte of zilveren polyester film. Het is daardoor een verdikt “label” maar oogt en voelt aan als een gegraveerd stevig plaatje. Groot voordeel is dat u het resolabel eenvoudig zelf kunt ontwerpen en printen, u niet meer hoeft te wachten en minder kosten heeft.
De kwaliteit van materiaal en de opdruk is zeer hoog want u bedrukt het Resolabel met ons ultrasterke SR10 Resin lint en u bent verzekerd van een krasvaste bedrukking die geschikt is voor jarenlang industrieel binnen- en buitengebruik.

Aanbevolen materiaal: RL100 Resolabels

Heavy Duty Identificatie voor extreme situaties

Praktijksituatie:
U ontwikkelt machines die blootgesteld worden aan zware omstandigheden zoals mechanische belasting, reiniging onder hoge druk en/of met chemicaliën, weersinvloeden of extreem hoge/koude temperaturen.

Gevolg:
U zoekt een label(materiaal) dat extra duurzaam / permanent verbonden blijft aan uw apparatuur en tevens voldoet aan de gestelde richtlijnen/eisen.

Oplossing:
Onze PT700 aluminium polyester lijn is standaard voorzien van een niet-verouderende permanente kleeflaag. Dit materiaal is standaard krasvast, licht chemicaliën bestendig en UV en weersinvloeden bestendig. Daarnaast kunnen wij dit materiaal leveren met een speciale Hightack lijmlaag waardoor uw label zelfs op een zeer lastige ondergrond zal hechten.

Voor de meeste extreme situaties hebben wij een laminaat ontwikkeld dat u eenvoudig als een extra beschermende laag op het label kunt aanbrengen, waardoor het nog beter bestand zal zijn tegen UV en chemicaliën.

Aanbevolen materiaal: PT700 Polyester

Typeplaten in eigen huisstijl?

Wilt u bij de typeplaten ook graag uw huisstijl kleuren aanhouden (bv full colour logo) dan bieden wij uiteraard ook de mogelijkheid om uw typeplaten voor te bedrukken, waarna u zelf met de 2 Sign & Safe printer de variabele gegevens print.

Aanbevolen printers voor uw typeplaten

SMS TAG-ID 2

 • Print tot 104mm breed
 • 300 DPI printresolutie
 • Printsnelheid tot 10cm p/sec.
 • USB & LAN aansluiting

SMS-430

 • Print tot 104mm breed
 • 300 DPI printresolutie
 • Automatische knipfunctie
 • USB & LAN aansluiting